Als huiseigenaar heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de WOZ-waarde. Dit staat voor ‘Waardering Onroerende Zaken’ en het is een schatting van de waarde van je huis. Maar waar vind je eigenlijk de WOZ-waarde van je huis? In dit artikel gaan we hier dieper op in.
Wat is de WOZ-waarde eigenlijk?
De WOZ-waarde wordt bepaald door de gemeente en is een schatting van de marktwaarde van je huis. Deze waarde wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het bepalen van de hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB) en het bepalen van de huurwaarde van sociale huurwoningen.
Waar kan ik de WOZ-waarde zien?
De WOZ-waarde van je huis is openbare informatie en kan dus worden opgevraagd. Er zijn verschillende manieren om de WOZ-waarde van je huis te vinden:
Via het WOZ-waardeloket
Sinds 2016 is er een landelijk WOZ-waardeloket opgericht waar je de WOZ-waarde van een woning kunt opvragen. Dit loket is een samenwerking tussen de gemeenten en de Waarderingskamer. Om de WOZ-waarde van je eigen huis op te vragen, selecteer je simpelweg je gemeente en vul je de gevraagde gegevens in.
Via MijnOverheid
Je kunt de WOZ-waarde van je huis ook vinden via MijnOverheid. Hiervoor moet je wel je DigiD gebruiken. Zodra je ingelogd bent, ga je naar ‘Persoonlijke gegevens’ en klik je op ‘WOZ-waarde bekijken’.
Via de gemeente
Elke gemeente is verplicht om een WOZ-beschikking te sturen naar alle huiseigenaren. Hierin staat de WOZ-waarde van je huis vermeld. Als je deze kwijt bent, kun je contact opnemen met de gemeente om een kopie op te vragen.
Via het taxatieverslag
Als je het niet eens bent met de WOZ-waarde van je huis, kun je bezwaar maken. Hiervoor heb je het taxatieverslag nodig. Dit is een document waarin staat hoe de gemeente de WOZ-waarde heeft berekend. Dit verslag kun je opvragen bij de gemeente.
Waarom is de WOZ-waarde van belang?
De WOZ-waarde van je huis heeft invloed op verschillende kostenposten. Zo wordt de OZB berekend aan de hand van de WOZ-waarde en betaal je inkomstenbelasting over een tweede woning met een WOZ-waarde boven de €75.000. Daarnaast is de WOZ-waarde van belang voor het bepalen van de hypotheekrente en de huurprijs bij sociale huurwoningen.
Wat als ik het niet eens ben met de WOZ-waarde?
Als je het niet eens bent met de WOZ-waarde van je huis, kun je bezwaar maken bij de gemeente. Dit moet binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking gebeuren. Het is wel belangrijk om goede argumenten te hebben, bijvoorbeeld een recent uitgevoerde taxatie van je huis.
Conclusie
De WOZ-waarde van je huis is belangrijk voor verschillende doeleinden. Gelukkig is het heel eenvoudig om de WOZ-waarde van je huis op te vragen via het WOZ-waardeloket, MijnOverheid of de gemeente. Als je het niet eens bent met de WOZ-waarde, kun je bezwaar maken bij de gemeente.
Veelgestelde vragen
Wat gebeurt er als de WOZ-waarde van mijn huis te hoog is?
Als de WOZ-waarde van je huis te hoog is, betaal je meer OZB-belasting. Daarnaast kan het ook invloed hebben op de hoogte van je hypotheekrente.
Wordt de WOZ-waarde elk jaar opnieuw bepaald?
Ja, de gemeente bepaalt elk jaar opnieuw de WOZ-waarde van huizen.
Is de WOZ-waarde van mijn huis openbaar?
Ja, de WOZ-waarde van je huis is openbare informatie en kan dus worden opgevraagd.
Wat kan ik doen als ik de WOZ-beschikking kwijt ben?
Als je de WOZ-beschikking kwijt bent, kun je contact opnemen met de gemeente om een kopie op te vragen.
Kan ik bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van mijn huis?
Ja, als je het niet eens bent met de WOZ-waarde van je huis, kun je bezwaar maken bij de gemeente. Dit moet binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking gebeuren.