koopwoning.eu

Mag ik een kamer verhuren in mijn koophuis?

mag ik een kamer verhuren in mijn koophuis

Wil je wat extra geld verdienen? Heb je wat ruimte over in je huis en overweeg je een deel ervan te verhuren? Klinkt eenvoudig, toch? Nou, het is niet zo simpel als het lijkt. Laten we bespreken wat je moet doen als je een deel van je huis wilt verhuren.

Mag ik een kamer verhuren van mijn koophuis?

Denk je eraan een kamer of een gedeelte van je koophuis te verhuren? Dan heb je eerst toestemming nodig van je bank. Klinkt eenvoudig, maar veel banken zijn niet enthousiast om je groen licht te geven. Waarom niet? Omdat huurders sterke rechten hebben vanwege huurbescherming. Dit betekent dat een huurder in je huis kan blijven, zelfs als jij dat niet wilt.

Hierdoor is het belangrijk om toestemming te vragen aan de bank. Als je geen toestemming vraagt en ze ontdekken dat je een kamer verhuurt, is er een grote kans dat de bank je hypotheek stopzet.

Hospitaverhuur

Als je één of meerdere kamers van je huis verhuurt terwijl je er zelf ook woont, noemen we dat hospitaverhuur. Hiervoor heb je geen toestemming nodig van de gemeente. Het gedeelte dat je verhuurt mag echter geen zelfstandige woonruimte zijn met een eigen voordeur. Een huis waarbij er een deur aan het trapgat zit, wordt gezien als zelfstandige woonruimte. Het is belangrijk dat de huurder er daadwerkelijk woont, en het mag geen ondernemer zijn die de ruimte als rechtspersoon huurt.

Belasting over je huurinkomsten

Over de inkomsten betaal je belasting, dus ook over het geld dat je verdient met het verhuren van je huis. Er is een manier om belasting te vermijden; zorg ervoor dat de inkomsten uit huur niet hoger zijn dan 5.881 euro per jaar. Dit is inclusief gas, water en licht. Als je je aan deze regel houdt, mag je ook nog steeds hypotheekrente aftrekken. Inkomsten uit kortdurende verhuur, bijvoorbeeld aan vakantiegangers, moet je wel volledig opgeven bij de Belastingdienst.

De Leegstandswet

Als je je hele huis wilt verhuren, zijn er meer zaken om rekening mee te houden. Het kan zijn dat je de hypotheek moet aanpassen naar een verhuurhypotheek, waardoor je geen recht meer hebt op hypotheekrenteaftrek. Een andere optie is verhuren onder de Leegstandswet. Dit houdt in dat je huis al een tijdje te koop staat maar niet wordt verkocht, waardoor je met dubbele vaste lasten zit. Om hier gebruik van te maken, moet je aan een aantal eisen voldoen:

  • Je huis staat te koop
  • Er mag niemand ingeschreven staan bij het huis dat je wilt verhuren
  • Je vraagt een vergunning aan bij de gemeente

Denk goed na voordat je je koophuis gaat verhuren. Het belangrijkste is toestemming vragen aan de bank als je een kamer of gedeelte van je huis wilt verhuren. Zorg er ook voor dat je goede afspraken maakt met de huurders, want je wilt natuurlijk niet dat ze langer blijven dan jij wilt.