koopwoning.eu

Gunning

Gunning is een term die veel wordt gebruikt in de vastgoedwereld, met name in het proces van het kopen van een huis. Het verwijst naar het moment waarop de verkoper een keuze maakt uit de verschillende biedingen die hij of zij heeft ontvangen en besluit een bod te accepteren.

Bij het verkopen van een huis kunnen verkopers ervoor kiezen om een biedprocedure te hanteren, waarbij potentiële kopers een bod kunnen uitbrengen. Nadat de periode van bieden is afgelopen, maakt de verkoper een selectie uit alle ontvangen biedingen. Dit proces wordt ook wel ‘gunnen’ genoemd.

Bij het gunnen van een bod spelen verschillende factoren een rol. De verkoper kan kijken naar het bod zelf, inclusief de prijs en eventuele voorwaarden die de bieder heeft gesteld. Ook kan de verkoper letten op de betrouwbaarheid en financiële positie van de bieder. Daarnaast kunnen nog andere overwegingen een rol spelen, zoals de planning van de verhuizing of persoonlijke overwegingen van de verkoper.

Wanneer de verkoper een beslissing heeft genomen en heeft besloten een bod te accepteren, wordt het bod ‘gegund’. Dit betekent dat de verkoper akkoord gaat met het bod en ermee instemt om het huis aan de desbetreffende bieder te verkopen. Op dat moment is er een mondelinge overeenstemming bereikt tussen de verkoper en de bieder.

Het is belangrijk om op te merken dat een mondelinge overeenstemming nog niet juridisch bindend is. Pas wanneer de koopovereenkomst schriftelijk is ondertekend door beide partijen en de bedenktijd is verstreken, is de verkoop definitief. Tot die tijd kunnen er nog ontbindende voorwaarden gelden, zoals het niet verkrijgen van een hypotheek of het constateren van gebreken tijdens een bouwkundige keuring.

Kortom, gunning is het moment waarop de verkoper besluit een bod te accepteren en instemt om het huis aan de bieder te verkopen. Het is een belangrijk onderdeel van het koopproces en markeert een voorlopige overeenstemming tussen beide partijen.