koopwoning.eu

Btw teruggave

Als eigenaar van een koopwoning ben je in veel gevallen btw-plichtig. Dat betekent dat je btw betaalt over goederen en diensten die je afneemt om je woning te bouwen of te verbouwen, en over diensten die je afneemt van bijvoorbeeld aannemers of architecten. Gelukkig kun je als btw-plichtige eigenaar ook btw terugvragen, bijvoorbeeld bij de Belastingdienst. In dit artikel leggen we uit wat btw-teruggave is, hoe het werkt en waar je op moet letten.

Wat is btw-teruggave?

Btw-teruggave houdt in dat je als btw-plichtige eigenaar van een woning de btw die je betaald hebt aan bijvoorbeeld aannemers of architecten, terug kunt vragen. Hierbij gaat het om de btw die je betaald hebt over de diensten en goederen die je afneemt voor de verbouwing of nieuwbouw van je woning. Dit is in de meeste gevallen het standaardtarief van 21%, maar soms geldt er een lager tarief.

Hoe werkt btw-teruggave?

Om btw terug te vragen, dien je een btw-aangifte in bij de Belastingdienst. Dit kun je online doen via het portaal van de Belastingdienst. Hierbij geef je aan hoeveel btw je hebt betaald en hoeveel btw je terug wilt vragen. Vervolgens dien je de aangifte in en zal de Belastingdienst deze beoordelen. Indien alles klopt, zal de Belastingdienst het bedrag dat je hebt aangegeven, binnen enkele weken aan je terugbetalen.

Wanneer kun je btw terugvragen?

Je kunt btw terugvragen over de btw die je betaald hebt over goederen en diensten die je afneemt voor de bouw of verbouwing van je woning, maar ook voor diensten die je afneemt voor het onderhoud of de verhuur van je woning. Daarnaast kun je btw terugvragen over de btw die je hebt betaald bij de aanschaf van zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen. Let op: als je de btw op de aanschaf van zonnepanelen wilt terugvragen, moet je hiervoor eerst een aparte aanmelding bij de Belastingdienst doen.

Waar moet je op letten bij btw-teruggave?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij btw-teruggave. Allereerst is het van belang dat je de btw over de juiste periode terugvraagt, en dat je kunt aantonen welke btw je hebt betaald en waarvoor. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je btw moet betalen over de vergoeding voor de verkoop van je woning. Hierbij geldt een tarief van 2%. Verder moet je er rekening mee houden dat de Belastingdienst kan besluiten om een btw-controle uit te voeren. Zorg er dus voor dat je altijd de juiste bonnen en facturen hebt bewaard.

Veelgestelde vragen over btw-teruggave

Kan ik altijd btw terugvragen?

Nee, je kunt alleen btw terugvragen als je btw-plichtig bent. Dit geldt bijvoorbeeld als je een nieuwbouwwoning hebt of als je je woning laat verbouwen.

Hoeveel btw kan ik terugvragen?

Dit hangt af van de btw die je hebt betaald over goederen en diensten die je afneemt voor de bouw of verbouwing van je woning.

Moet ik btw betalen over de verkoop van mijn woning?

Ja, als eigenaar van een koopwoning moet je btw betalen over de vergoeding voor de verkoop van je woning. Hierbij geldt een tarief van 2%.

Is btw-teruggave verplicht?

Nee, btw-teruggave is niet verplicht. Je kunt er echter wel voor kiezen om btw terug te vragen als je daarvoor in aanmerking komt.

Wat gebeurt er als ik te veel btw terugvraag?

Als je te veel btw terugvraagt, moet je dit bedrag terugbetalen aan de Belastingdienst. Het is daarom belangrijk om altijd zorgvuldig te zijn bij het invullen van je btw-aangifte.