koopwoning.eu

Bijleenregeling

De Bijleenregeling is een fiscale regeling in Nederland die van toepassing is bij de verkoop van een woning en de aankoop van een nieuwe woning. Het doel van de regeling is om ervoor te zorgen dat de overwaarde die wordt gerealiseerd bij de verkoop van een woning, wordt gebruikt voor de financiering van de nieuwe woning. Hierdoor wordt voorkomen dat deze overwaarde onbelast blijft.

Wanneer een woning wordt verkocht, ontstaat er vaak overwaarde. Dit is het positieve verschil tussen de verkoopprijs van de woning en de hypotheekschuld die nog op de woning rust. Bij de aankoop van een nieuwe woning kan deze overwaarde worden gebruikt voor de financiering ervan. De Bijleenregeling bepaalt echter dat deze overwaarde moet worden gebruikt voor het verminderen van de nieuwe hypotheekschuld.

Als de overwaarde niet wordt gebruikt voor het verlagen van de hypotheekschuld, kan de rente over het niet-deel van de hypotheekschuld niet worden afgetrokken van het belastbaar inkomen. Dit kan leiden tot een hogere belastingaanslag.

Stel bijvoorbeeld dat iemand zijn oude woning heeft verkocht voor €300.000 en een hypotheekschuld had van €200.000. De overwaarde is dan €100.000. Als deze persoon een nieuwe woning koopt voor €400.000 en een hypotheek afsluit van €300.000, moet de overwaarde van €100.000 worden gebruikt om de hypotheek te verlagen tot €200.000. Doet hij dit niet, dan kan hij alleen de rente aftrekken over het deel van de hypotheek van €200.000.

Het toepassen van de Bijleenregeling kan soms complex zijn, vooral wanneer er sprake is van verschillende hypotheekvormen, bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek. Het is daarom verstandig om bij de verkoop en aankoop van een woning advies in te winnen bij een hypotheekadviseur of belastingadviseur om de optimale toepassing van de regeling te waarborgen.